אוטיזם, תסמונת אספרגר ושיטת אירלן

תוכן עניינים

אוטיזם אספרגר ושיטת אירלן

האם שיטת אירלן יכולה להועיל לאוטיזם ואספרגר?

אוטיזם ואספרגר הן תסמונות הקשורות לקשיים חברתיים ותפקודיים יומיומיים, ומכונים תסמונת הרצף האוטיסטי( ASD). לעיתים קרובות, ילדים ומבוגרים על הרצף אינם יכולים לספר מה הם מרגישים או רואים ומכאן הקושי שלהם לבטא את האופן בו הם רואים את העולם שסביבם. במקרים אחרים הם מדברים ומתקשרים היטב, אך אינם מודעים לכך שהאופן שהם רואים את הסובב אותם הוא שונה מהאופן בו האחרים רואים אותו.
שיטת אירלן מסייעת לאנשים על הרצף האוטיסטי, עם רגישות חושית מוגברת ועומס חזותי .
סינון תדירויות האור אשר האדם רגיש להן, באמצעות מסנני צבע בשיטת אירלן,מאפשר למוח לעבד מידע חזותי באופן תקין ולהפחית את העומס החזותי.

"תמיד ידעתי שהעולם היה עשוי משברים: 

אמי הייתה ריח, אבי היה קול, ואחי הגדול היה משהו שזז בסביבה.
שום דבר לא היה שלם חוץ מהצבעים. משקפי אירלן שינו את כל אלה.
פרצופים, חלקי גוף וקולות נהפכו לשלם ואני הבנתי"

דונה ווילאימס, סופרת המספרת על חוויותיה כאישה עם אוטיזם

העדשות של אירלן עזרו במיוחד לבת האמצעית שלי. יש לה אוטיזם בתפקוד גבוה, ועד שהשגנו את העדשות היא נמנעה ככול יכולתה מקריאה להנאה, היה לה ממש קשה ולא הבנתי למה. עד שהשגנו את העדשות, ומאז היא הפכה לתולעת ספרים. היא מצליחה לקרוא מהר ובקלות מה שקודם דרש ממנה הרבה מאמץ ועצבים. גם בלימודים נהיה לה קל יותר והיא התקדמה גם בתחום הלימודי.
דקלה ברקוביץ
אמא לילדה על הרצף האוטיסטי

מה אומרים מחקרים בנושא אוטיזים ומשקפי אירלן?

מחקרים רבים בעולם נערכים על האופן שבו אנשים על הרצף האוטיסטי מתמודדים עם האתגרים המיוחדים להם. ביניהם ניתן למצוא מחקרים המוכיחים כי שיפור התפיסה החזותית, בקרב הסובלים מעומס חזותי, משפר משמעותית את ההבנה החברתית והתקשורתית של אנשים על הרצף.
שיטת אירלן, שיטה ייחודית ומקורית, מציעה דרך להקל על קשיים אלו ולשפר את התפקוד בקרב אנשים על הרצף האוטיסטי, באמצעות משקפיים מיוחדים בעלות עדשות מסננות צבע. השיטה הוכחה כיעילה בקרב אנשים רבים בארץ ובעולם כולו והביאה לשינוי משמעותי בחיי אלה שמשתמשים במשקפיים אלה. 

חשוב להדגיש: שיטת אירלן אינה מרפאת אוטיזם או אספרגר! לא כל אדם על הרצף האוטיסטי, סובל גם מבעיות בעיבוד חזותי, מרגישות לאור ו/או מתחושתיות יתר. שיטת אירלן היא רק "חלק מהפאזל״ ומאפשרת לשפר את התפקוד היומיומי בקרב חלק מאוכלוסייה זאת.

 

מחקרים נוספים בתחום:

Amanda K. Ludlow, Elaine Taylor-Whiffen, and Arnold J. Wilkins
“Coloured Filters Enhance the Visual Perception of Social Cues in Children with Autism Spectrum Disorders”

ISRN Neurology, vol. 2012, Article ID 298098, 6 pages, 2012. doi:10.5402/2012/298098

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3316948

Ludlow, A. K., Giannadou, A., Franklin, A., Allen, P. M., Simmons, D. R., & Wilkins, A. J. (2020)
The possible use of precision tinted lenses to improve social cognition in children with Autism Spectrum Disorders
Vision Research, 170, 53-59

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0042698920300481

Autism awareness

הרצף האוטיסיטי ועומס חזותי (אירלן) 

הקשיים החברתיים והתפקודיים הם אתגרים המשותפים לאנשים על הרצף האוטיסטי. לרובנו יש יכולת טבעית לקרוא רגשות ותחושות בפנים אנושיות, אולם לאנשים על הרצף האוטיסטי קיים קושי מובנה לזהות ולפענח את הבעות הפנים של אחרים. הבעיה מחמירה  כשאותו אדם, סובל מעומס חזותי, המקשה עליו אף יותר את הבנת הסביבה. לאנשים על הרצף לעיתים קרובות ישנה רגישות חושית גבוהה במיוחד. לא פעם הם רואים את הסובב אותם בצורה מעוותת, באופן לא עקבי, לדוגמא:רגע רואים טוב את הפנים ופתאום הם "נמסים" וכבר לא ברורים, האור יכול מאוד לסנוור ולהציק להם, שדה הראיה שלהם לעיתים רחב מהטווח הרגיל והם מוצפים מבחינה תחושתית.   

שיטת אירלן  היא גישה ייחודית המגיעה לעזרה לאנשים על הרצף האוטיסטי בהתמודדויות  שונות וביניהם עם קשיים בתפקוד חברתי  כמו גם קשיים בלמידה ובקשיי קשב  .

 השיטה פותחה על ידי הלן  אירלן, פסיכולוגית חינוכית אמריקאית.

 

איך עוזרת שיטת אירלן לאוטיזם?

שיטת אירלן מתמקדת בסינון תדרי האור שאנשים על הרצף האוטיסטי עלולים להיות רגישים להם באופן מיוחד , ומאפשרת  למוח לעבד את המידע החזותי באופן תקין ע"י התאמת עדשות משקפיים מסננות צבע המותאמות באופן אישי. התאמה זו גורמת להפחתת העומס החזותי, לראיה חדה יותר ולתחושת נינוחות בגוף, לפחות סטרס. כתוצאה מכל הנ"ל, הקושי לתקשר פוחת , ומאפשר להם להבין את הסביבה החברתית ולפעול בה באופן  טוב יותר.

 

ניתן להתאים עדשות משקפיים מסננות צבע גם לאנשים וילדים שאינם מתקשרים מילולית. במקרים אלה מסתמכים על תגובות פיזיות והתנהגותיות של הנבדק. 

המשקפיים עוזרים לי לקרוא, להתפלל, ולהבין טוב, וגם לשמוע יותר טוב. בלי משקפיים זה עושה כאב ראש וגם לא יכול להתרכז. המשקפיים פותרים את הבעיות שלא יכול להתרכז ומונע את כאבי הראש. האור מפריע לי בלי המשקפיים ועם המשקפיים האור לא מפריע.
בעז אדרי בן 26
בחור על הרצף האוטיסטי
אני רואה שמשקפי אירלן גם שיפרו לו את תחושת המרחב והעומק, הוא לא נתקל בדברים ולא מפיל איתם. הוא גם לא עומד קרוב מידי לאנשים, או יושב עליהם, בטעות על הספה, במקום לידם...
אמו של בעז אדרי
מוסיפה לדבריו
Asperger awareness

דוגמאות לבעיות אופייניות לאוטיזם הניתנות לשיפור עם משקפי אירלן

  1. תחושתיות יתר – הנגרמת כתוצאה מאורות חזקים, אורות ניאון ואור השמש. האור גורם לעומס יתר על מערכת החושים וכתוצאה מכך האדם נמנע מלהישיר מבט, מקשר עין, וחווה סימפטומים פיזיים כמו מתח וכאבי ראש.
  2. עיוותים סביבתיים – האדם רואה את הסביבה באופן מעוות. עצמים נראים מטושטש, זזים, משתנים ולעיתים אף נעלמים. אנשים יכולים להיראות מפחידים, מאחר וחלקי הפנים נראים מעוותים. מדרגות יכולות להיראות כמו מגלשה (ללא מדרגות), קירות ורצפות יכולים להראות כזזים. תפיסה לא נכונה יכולה לגרום לקשיים בקשר עין, במוטוריקה גסה ועדינה, בקואורדינציה, בזיהוי הבעות פנים ובמיומנויות חברתיות.
  3. עיוותים בטקסטים – הגורמים לקשיים בקריאה ובכתיבה. יתכן ולילד או למבוגר יש מיומנויות קריאה טובות, אך הם מתקשים בהבנת הנקרא, או מתעייפים מאוד מהקריאה, בעקבות עיוותים שהם רואים בטקסטים כתובים. 

 

התנהגויות אופייניות בקרב אנשים עם אוטיזם, שמשקפי אירלן יכולים לשפר

  • מביטים במבטים חטופים
  • מסירים מבט ממטרות חזותיות
  • מביטים למטה
  • מנפנפים בידיהם
  • מביטים לצדדים
  • ממעטים ביצירת קשר עין
  • משפשפים או מושכים בעיניהם
  • מסתנוורים מצבעים, דוגמאות, או מאור 
  • התנהגותם משתנה תחת אור חזק
  • תפיסה מרחבית לקויה
  • רגישים לאור
  • מתקשים לטפס במדרגות, לעלות על מדרגות נעות או בתפיסת כדור 
  • מתקשים במוטוריקה גסה או עדינה



הבהרה משפטית

 המידע והתכנים המופיעים באתר זה נועדו לשם אספקת אינפורמציה כללית בלבד ואינם בגדר המלצה, עצה רפואית, חוות דעת מקצועית או תחליף להתייעצות עם מומחה על בסיס אישי ופרטני. מטרתם של התכנים הכתובים באתר היא לסייע בידי המעיינים בו ולהרחיב את בסיס הידע שלהם בנושאים המובאים בו טרם הפנייה למומחה הרלוונטי.

צרו איתנו קשר

השאירו פרטים ואנו ניצור אתכם קשר בזמן הקרוב

דילוג לתוכן